Κατίκι Δομοκού

Katiki

Παράγεται παραδοσιακά στο οροπέδιο Όθρυς στην περιοχή Δομοκού από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγμα αυτών.

Είναι αλοιφώδες τυρί λευκού χρώματος, με μαλακή, ελαφρά ξινή και ευχάριστη γεύση και άρωμα, χωρίς επιδερμίδα και χρώμα λευκό. Έχει μέγιστη υγρασία 75% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.

Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού πρέπει να είναι καλής ποιότητας, νωπό ή παστεριωμένο, να προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή Δομοκού και από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού, η διατροφή των οποίων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής αυτής.

Για την παρασκευή του τυριού αυτού, το γάλα θερμαίνεται στους 75 οC περίπου για 30 δευτερόλεπτα, και ακολούθως ψύχεται στους 27-28 οC. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε θερμοκρασία 20-22 οC με ή χωρίς πυτιά, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Ακολούθως, το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80% κατά βάρος. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογενή υφή και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 4οC μέχρι τη διάθεσή του.

Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα | επιστροφή