Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Ladotyri

Παράγεται στη νήσο Λέσβο από γάλα πρόβειο, ή μίγματα του με γίδινο γάλα. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

Είναι γνωστό και με το όνομα "κεφαλάκι". Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό ονομάζεται "λαδοτύρι". Έχει δριμεία, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα, και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Παρουσιάζει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Κατατάσσεται στην κατηγορία των σκληρών τυριών με επιδερμίδα σκληρή και ξηρή. Έχει υφή σκληρή με μικρές οπές και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο. Εμφανίζεται στην αγορά με κυλινδρικό σχήμα και συνήθη διάμετρο βάσης 10cm, ύψος 10cm και βάρος 1,5 kgr περίπου.

Για την παρασκευή του τυριού αυτού, η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34οC, με παραδοσιακή ή άλλη πυτιά, εντός 30 λεπτών. Ακολουθεί διαίρεση, αναθέρμανση μέχρι τους 45οC και μεταφορά του τυροπήγματος σε καλούπια, όπου παραμένει μέχρι να αποκτήσει σταθερή δομή και το χαρακτηριστικό του σχήμα. Ακολουθεί επιφανειακό ξηρό αλάτισμα και ωρίμανση του τυριού σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία περίπου 85% και θερμοκρασία 12-18 οC επί τρεις τουλάχιστον μήνες.

Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα | επιστροφή